Prirodna sredina

20 februar, 2023.

Hrvatski nuklearni otpad na ulazu u Nacionalni park RS

Nemačka državna informativna agencija Dojče vele ocenila je da je Bosna i Hercegovina gubitnik u borbi protiv planova Hrvatske da ugrozi njen životni prostor odlaganjem hrvatsko-slovenačkog radioaktivnog otpada iz elektrane Krško - odmah uz hrvatsku granicu sa Bosnom!

Posle više godina protesta i diplomatskih ofanziva koje je vodila BiH,odnosno njen srpski entitet RS,  vreme je iscurelo jer je došla 2023.godina,kada po ugovoru Ljubljane i Zagreba, Hrvatska mora da preuzme svoj deo otpada iz zajedničke elektrane .  

Podsetimo, drugačijeg rešenja – od ugrožavanja komšija – jeste bilo. Slovenci su ponudili Hrvatima da zajedno grade odlagalište u blizini elektrane, ali Hrvatska to nije prihvatila jer u to nije želela da uloži novac. Isplativije joj je bilo da uzme otpad i ostavi ga kod bosanskih komšija –što je bio hrvatski plan još iz 1999. Program prostornog uređenja Hrvatske je odredio kasarnu Čerkezovac za tu svrhu i 2013.je ta lokacija samo formalno potvrđena.

Gde je Čerkezovac?

Pa, na svega nekoliko stotina metara od Nacionalnog parka u Republici Srpskoj! Zato je Banjaluka prva od svih adresa iz BiH koja je alarmirala međunarodnu zajednicu, a stanovništvo Novog Grada - grada sa srpske stranke granice – organizovalo je proteste.

BiH je 2019. formirala čak tri tima: ekspertski, pravni tim i koordinacioni.

Međutim, svi pregovori su se završavali bez ikakvog uspeha. NVO sektor je za neuspeh okrivio federalne vlasti BiH i resorno ministarstvo, ocenjujući da uživaju u sukobu Srba i Hrvata.

Što je još važnije, protesti i ta opšta sporenja nisu zaustavili pripreme Hrvatske. Njoj nedostaje još samo ekološka dozvola, dok je Slovenija već dobila produžetak dozvole i sledeće dve decenije za nju neće biti preispitivanja ekološkog rizika.  

Nemačka agencija u svom tekstu navodi da bi BiH mogla da podnese međunarodnu tužbu protiv Hrvatske, ali…

„Sve je već dogovoreno na višem nivou. Hrvatska neće menjati lokaciju, to je za nas gotova stvar. Obećano je i da nikakve tužbe pred međunarodnim sudovima neće biti pokretane - rekao je naš izvor iz hrvatskog tima, koji je učestvovao u dosadašnjim razgovorima», piše Dojče vele.

Agencija zaključuje tekst ovim rečima: «Iako će pretnje recipročnim merama BiH, poput one o skladištenju radioaktivnog otpada iznad Dubrovnika, još biti aktuelne, sve više se razmišlja o dogovoru koji bi značio utvrđivanje ekološke rente za mesta u okolini Trgovske gore. Iz opštine Novi Grad ne prihvataju ovu mogućnost jer, kako su rekli, ne postoji novac kojim se mogu nadoknaditi životi 250 hiljada stanovnika ovog kraja.»